İngilizce açılımı ‘Secure Sockets Layer’ olan SSL, Türkçede ise ‘Güvenli Giriş Katmanı’ olarak adlandırılır. SSL, network üzerinde gerçekleşen bilgi transferi sırasında gizliliğin sağlanması amacıyla Netscape firması tarafından geliştirilmiş bir protokoldür. Sunucu ile kullanıcı arasındaki bilgi akışında yaşanan verileri şifrelemeye yarar. SSL sertifikası, sitenin bulunduğu hostinge kurulur. Site kayıt öncesi ‘http’ ile çalışırken, kurulumdan sonra güvenli protokole geçilmiş ve ‘https’ ile başlatılacaktır.
Sertifika sağlayıcısı, adres bilgilerini doğrulayarak direkt tarayıcıya işlemin güvenli olduğunu bildirir. Eğer girilen bir sitede SSL sertifikası yoksa tarayıcıya adresin güvenli olmadığı bilgisi verilir. Tarayıcıda da sitenin güvenliğine dair bir uyarı çıkar. https:// başlangıcıyla giriş yaptığınızda sitede sertifika hatası almazsınız ve güvenle orada işlem yapabilirsiniz.
SSL Sertifikası Nasıl Alınır?
SSL sertifikası, yazdığınız kod ya da web sitenizin güvenliğini sağlamaz. Protokol, web üzerinden gerçekleştirilen her işlemin bilgi gizliliği ve bütünlüğünü korur. Verilerde kullanılan şifreleme yönteminin gücü ise anahtar uzunluğuna bağlıdır. Anahtar uzunluğu bilgi korunumu açısından önemlidir. 8 bit üzerinden gerçekleşen bir iletinin çözülmesi kolaydır. İkilik sayma düzeninde olan 8 bit, 256 olası farklı varyasyon içerir. SSL protokolünde ise 40 bit, 128 bit, 256 bit ve 1024 bit şifreleme işlemleri kullanılmaktadır. Örneğin, 128 bit şifrelemede 2 bin 128 değişik varyasyon vardır. Bunun çözülebilmesi için çok büyük yatırımlar ve uzun zaman gerekmektedir. Ayrıca, ‘standart SSL sertifikası’ alınırken internet üzerinden hiçbir belgeye ihtiyaç duyulmaz.
ACW İstanbul Reklam Ajansı olarak bir blog yazımızın daha sonuna geldik. Sonraki yazılarımızda görüşmek dileğiyle. 🙂