Dilimize İngilizce ”creative” kelimesinden geçen kreatif, en çok kullanılan anlamıyla yaratma gücü olarak bilinir. Öne çıkan diğer bir anlamı ise zekâ, hayal gücü ve düşünceden faydalanarak özgün bir şey üretendir. Kısacası kreatif olmak, herkesten farklı bir şey ortaya koymaktır. Daha uzun bir şekilde açıklayacak olursak, kreatif olmak; yaratıcılık, yaratma gücü ve hayal gücünün de yardımıyla hâlihazırda var olan bir şeyi farklı kılabilecek yetkinliğine sahip olmaktır.
Temelinde farklı olma düşüncesi yatan kreatif düşüncenin özelliklerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hayal gücünü kullanarak orijinal olmak,
- Direkt algılama yetisine sahip olmak,
- Farklı alternatifler üretmek,
- Klişeleri bir kenara bırakıp standart düşüncelerden sıyrılmak,
- Gerçekleşmesi mümkün olmayan şeyleri dahi gerçekleştirebilecek hayal gücüne sahip olmak.
Kreatif Nedir? Kreatif Olmak Neden Önemlidir?
Kelime anlamını geniş kapsamlı bir şekilde açıkladığımız kreatif kavramı, orijinal fikirler üretmek veya var olan bir şeyi çok daha yaratıcı bir hale getirmek gibi anlamlara tekabül eder. Ancak bu noktada, yaratıcı olmak için yeni bir buluş yapmanız gerekmez. Bazen var olan bir şeyi geliştirmek bile kreatiflik gerektirir. Özellikle de ilerleyen teknoloji ve yapay zekâ nedeniyle kreatif yetenek, her geçen gün daha önemli hale gelecektir.
Yapay zekânın gelişimi, çeşitli meslek kollarını bitirebilecek bir durumdur. Ancak yaratıcı insanlara her dönem ihtiyaç duyulacaktır. Bu nedenle, yaratıcı olmak ve farklı işler üretmek son derece önemlidir.
Yaratıcı İnsanların Ortak Özellikleri
Yaratıcı insanların genel olarak sahip oldukları ortak özellikler mevcuttur. Bu ortak özellikleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Genelde sessiz ve sakin kalmayı tercih ederler.
- Son derece disiplinli olup işlerini severek yaparlar.
- Yaptıkları işten keyif alırlar ve her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünürler.
- Her ne kadar gerçek dünyaya bağlı olsalar da, düşünürken hayal güçlerinin sınırlarını zorlarlar.
- Bazen son derece sosyal olurken, bazen de kendi içlerine kapanabilirler.
Kreatif Liderin Özellikleri Nelerdir?
Kreatif liderler, karşılaştığı sorunlara çözüm olarak en pratik yolu bulan ve olaylara çok farklı pencereden bakan kişilerdir. İş hayatında da çok önemli olan bu liderler; pozitif, meraklı, araştırmayı seven ve yeniliklere açık bireylerdir. Ayrıca çok güçlü bir hayal gücüne sahip olmalarıyla öne çıkarlar.
İş Hayatında Kreatif Olmak
İş dünyasında en çok aranan özelliklerden biri, yaratıcılıktır. İnsan Kaynakları uzmanları da işe alım yapacakları zaman, adaylardaki sıra dışılık ve yaratıcılığa önem verecektir. Zira günümüzde insanlar tekdüzeleşmeye başladı. Herkes benzer şeyler üretir, benzer şeyler ortaya koyar oldu. Bu aşamada ortaya farklı bir şeyler koyan bireyler, iş dünyasında aranır hale geldi.
Özellikle de tasarım ve teknolojinin son derece önem kazandığı günümüzde, yaratıcı fikirlere önem veren şirketler bu rekabet dünyasında birkaç adım öne çıkar. İş dünyasında başarılı olmuş birçok insan, başarının orijinal ve parlak fikirlerden geldiğini iddia eder. Nitekim gerçekten de bu durumun gerçeği budur. İnsanların klişelerden bir türlü kurtulamadığı ve sürekli basmakalıp düşüncelere hapsolduğu iş dünyasında, başarıya ulaşmak için özgün ve parlak fikirlere; daha doğrusu özgün ve parlak insanlara ihtiyaç vardır. Bu noktada doğru insanları bulmak, iş hayatında başarının kilidi konumundadır.
İş hayatında çalışanlara özgürlük vermek de son derece önemlidir. Yaratıcı insanlardan oluşan bir ekibiniz olsa dahi, ekibinize gerekli özgürlüğü vermediğiniz takdirde orijinal fikirler ortaya çıkmayacaktır. Dolayısıyla, iş hayatında insanlara güvenmek ve yaratıcılıklarını özgürce kullanabilmeleri için olanak sağlamak şarttır. Eğer yaratıcı bir bireye fikirlerini sunabileceği gerekli alanı sağlamazsanız ve çalışanlarınıza kendilerini rahatlıkla ifade edebilecekleri ortamlar sunmazsanız, başarılı işler çıkarmanız bir hayli zor olacaktır.
Kreatif Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Yaratıcılık doğuştan gelen bir yetenektir. Çocukluk dönemi, düşünceler bakımından çok daha özgür olduğumuz bir dönemdir. Bu dönemde birçok şeyi hayal etmeye başlarız. Bu hayallerimizin bir sınırı da yoktur. Bize ”bu çok saçma, böyle fikir olmaz” gibi tepkiler veren patronlarımız ve baskı yoktur. Bundan dolayı çok daha yaratıcı fikirler bu dönemlerde ortaya çıkabilir.
Ancak insanlar yetişkinliğe eriştikçe dış dünyadan gelen tepkilere kulak asmaya başlar. Özellikle çevremizde olumsuz söylemleriyle bilinen insanlar varsa, eleştirilerden çekinip yaratıcılığımızı ortaya koyamaz hale geliriz. Bu durum, yavaş yavaş kreatifliğimizi düşürmeye başlar. Bu şekilde başlayan süreç, yaratıcılığımızı tamamen kaybetmeye ve iş hayatında tutunabilmek için klişelere sarılmamıza neden olur.
Bu alanda uzun süredir yapılan araştırmalar, insanların yaş aldıkça kreatif yeteneklerini kaybetmeye başladığını ileri sürmüştür. Bu araştırmalara göre, erişkin çağındaki bireylerin yaratıcılık yetenekleri az durumdayken, yaş küçüldükçe yaratıcılık yeteneği artmaktadır. Peki, yeniden kreatif olmak için nasıl bir yol izlemek gerekir? Öncelikle, öylece oturup yaratıcı fikirlerin gelmesini beklemek yapılacak en büyük yanlışlardan olacaktır. Böyle bir durum söz konusu olduğunda, harekete geçmeniz gerekir. Zira kreatif olmak, aniden gelecek bir şey değildir. Bunun için bir süreç ve emek gerekir.
Eğer etrafınızda kreatif insanlar bulunuyorsa, bugünlere gelebilmek için ne kadar çok çalıştıklarını onlardan da dinleyebilirsiniz. Bu başarılı insanlar, bunun için yılların emeğinin yanı sıra sabır ve özveri göstermiş, böylece parlak ve başarılı fikirler üretmeye başlamışlardır. Siz de kreatif olmak için ufak da olsa bir yerden başlayın. İlk etapta kötü işler çıkarıyormuş hissine kapılabilirsiniz. Ancak yılmayıp her gün çalıştıkça yaratıcılığınızın da arttığını göreceksiniz.
Yaptığınız iş her şey olabilir. Örneğin resim yapmak, tasarım yapmak, yazı yazmak, senaryo üretmek, müzik bestelemek gibi birçok iş yapabilirsiniz. Bunların her biri için kreatif olmak çok önemlidir. Bu alanlarda yaptığınız işleri mutlaka çevrenizde güvendiğiniz insanlarla paylaşın. Olumsuz eleştiriler olsa dahi çalışmaya ve kendinizi geliştirmeye devam edin. Eksikleriniz motivasyonunuzu düşürmesin. Bilakis kendinizi geliştirmek için bir artı olarak görebilirsiniz bu eksiklerinizi. Bu şekilde emek verdiğiniz takdirde, hayal gücünüzün ve yaratıcılığınızın ne kadar geliştiğine siz bile şaşıracaksınız.