Her sektör ve her marka, ürün ya da hizmet tıpkı parmak izleri gibi özgündür. Bir pazara ya da bir markaya iyi gelen, başarı yakalayan iletişim kurguları bir diğer marka ya da sektör için de başarılı olacak anlamına gelmez. Size sadece esin kaynağı ya da yol gösterici bir kroki olabilir. Pazarlamada kendi amacınızı, kriterleriniz, özelliklerinizi, imkanlarınızı ve hedef kitlenizi net olarak belirleyip bu datalar üzerinden marka, ürün ya da hizmetleriniz için bir iletişim belirlemeniz gerekir. Doğal olarak belirlediğiniz bu iletişime göre dijital dünyada kullanacağınız mecraları ve faydalanacağınız dijital trendleri seçmeniz size başarı olarak geri dönecektir.
Lütfen yanlış anlaşılmasın. Burada dijital pazarlama yaparken, Amerika’yı yeniden keşfedin demiyoruz. Denenmiş, onanmış başarılı stratejileri ve dijital trendleri marka kültürünüzle özgünleştirerek kendi farkınızı ortaya koymanız gerektiğini söylüyoruz.
Daha da net olmak gerekirse; B2C mi B2B mi pazarlama size uygun, pazarlama bütçeniz ne kadar, sektörünüz ne, ürün ya da hizmetinizin hero özelliği nedir, organizasyonunuzun büyüklüğü nedir, hedef kitleniz kimidir, pazarınız neresidir gibi gibi size özgü olan datalar üzerinden belirlediğiniz doğru stratejiyle uygun mecralarda sizinle uyumlu trendleri takip etmeli doğru mesajları doğru zamanda doğru noktada hedef kitleye ulaştırmalısınız.
Markanızın kısa video mu kullanacak, mailing iletişimleri mi kurgulayacak yoksa gerçek bir hikâye üzerinden sosyal medya paylaşımları gerçekleştirecek; yani saydığımız ve örneklerini artırabileceğimiz dijital pazarlama trendlerinden hangisini tercih edeceğine karar vermek için öncelikle marka kültürünüze uyup uymadığına bakmanız gerekir.
Ortada olan ve markaların kayıtsız kalamayacağı bir gerçek var dijital pazarlama ve her geçen gün hayatımızdaki yerini sağlamlaştırıyor ve tüketici davranışlarına etkisi sürekli artamaya devam ediyor. Ve bu durum ne yakın ne de uzak gelecekte pek değişecekmiş gibi görünmüyor. Demek oluyor ki dijital dünyaya adapte olmayan ya da olmamayı tercih eden markaları doğal eliminasyonun kaybeden tarafında yer alacaklar. Bu belki bugün olmayacak belki yarın da olmayacak fakat bir gün olacak, acı ama gerçek bu.
Bir markanın Dijital platformlardaki varlığıyla ilgili alacağı her karar, her seçim geleceği açısından işte bu kadar önemli. Siz siz olun markanızın dijital temelini kurarken ya da dijital iletişim yaparken bizim oğlan/ kız yapar, elemanlardan bir uğraşsın gibi yaklaşımlardan uzak durun. Milyarlarca dolarlık bir piyasada, milyonlarca rakip arasında var olabilmenin bu kadar kolay olamayacağını fark etmenizde yarar var. Unutmayın, hangi dijital trendi seçtiğiniz kadar onu ne kadar doğru kullandığınız da önemli.