Reklam ajansı iletişim tekniklerinin hazırlığından başlar ve yaratıcı tasarımı üretir veya uygulanmasına neden olacak şekilde devam ederek, birleşmiş bir tanıtım hizmeti sunan bir kurumdur. İşletme profilinin ve mali altyapısının çıkarılmasıyla başlayan kampanya çalışmaları, özellikle bilgisayar destekli olarak gerçekleştirilir, grafik tasarım ve bu tasarımların, kullanılacak tanıtım aracına uygulanması ile de son bulur. Bu aşamalarda, uzmanlık alanları zaten tanıtım olan ajanslar gerçekleştirmektedir. Reklam ajansı; markaların birinci çıkışından, en zirveye çıkana kadar, her aşamada onu büyütüp, farklılaştırarak, ona destek verecek pazar araştırmalarını yaparlar.
İçerisinde film ya da fotoğraf çekimleri bulundurabilir. Halkla ilişkiler, multimedia hizmeti, pazarlama ekibi ve benzeri gibi partlar ajansın yapısına bağlı olarak bulunabilir. Ne farklı ajanslar, bu sektörün hangi alanlarında çalışmaktadır? sorusuna gelecek olursak, verecek yanıtları maddeler halinde sıralamaya çalışınca;
Ofset baskı üzerine çalışan reklam ajansı: katalog, afiş, dergi ve benzeri gibi tasarımların matbaalarını kullanarak yaparlar.
Matbaalar ise günümüzde ajanslar gibi faaliyet göstermektedir. Yine el ilanı, dergi, kitap, insert, gazete ve benzeri gibi baskılarını yapmaktadır. Ancak ajans gibi uygulamasını kesinlikle yapmamaktadır.
Açık hava tanıtım ajansı ise genellikle dijital baskı biçimlerini kullanırlar fakat aslında dijital ajanslar olarak da geçerler bunlar da; afiş, tabela, bilboard ve benzeri gibi araçlar için tasarımı hazırlar ve uygulanmasını sağlarlar.
Promosyon alanında çalışan reklam ajansı; özellikle şirketi tanıtmak için, yine promosyon ürün hazırlayıp, piyasaya dağılımına neden olan ajanslardır. Örneğin; ajanda, bardak, rozet, kalem ve benzeri gibi ürünlerdir.
İnternet Reklam Ajansları ise; tıklama başı maliyet çalışmaları, Banner, E-Mail Tanıtımları, Pop up tanıtımları, İçerik Sponsorlukları, Satış Ortaklığı gibi gösterim başına oluşan mecraları kullanarak hizmet vermektedirler.
Tabii ki de bunlar alanları doğrultusunda çalışan, başka mecraları kullanmayan ajanslardandır. Bunların dışında yukarıda da bahsettiğimiz gibi farklı tam entegre ajanslar bulunabilmektedir. Az da olsa, bu gibi ajanslar, yukarıdaki bir tek alanda çalışan, ajansların yaptıkları bütün işleri ve kampanya dahilinde kendi bünyelerinde olmasa bile dışarıdaki ajanslarla işbirliğine giderek yapabilmektedirler. Burada bu yüzden de işletmeyi hiç işin içeriğine karıştırmadan, gerekli olan tüm mecraları kullanarak, tam teşekküllü hizmetleri her alanda gerçekleştirebilmektedir.
Bu şekilde olup da yapılan kapsamlı kampanyaların hangileri olduğunu düşünürsek eğer seçim zamanlarında siyasi partilerin tanıtım kampanyaları aklınıza gelebilir. Siyasi partiler onları taşıyarak kampanyaları tam teşekküllü bir tek ajansa verir. O gibi ajanslar ihtiyaç duyduğu tüm mecraları, kendi bünyesinde yapamasa bile o alanda faaliyet gösteren ajans ile ortaklık kurarak yapabilmektedir.
Reklam ajansının 4 temel hizmeti vardır;
– Pazarlama konusunda müşterilerine tavsiye vermek gibi,
– İletişim konusunda müşterileri bilgilendirmek ve onlara tavsiyelerde e gereksinimlerde bulunmak,
– Reklamların tv-sinema afiş, radyo ve benzeri gibi kanallar aracılığıyla oluşan medya yoluyla yayılmasına neden olmak,
– Müşterilerin ismine karşı reklam çalışmalarını yayımlayacak olan medya kuruluşlarıyla uygun bir biçimdeki fiyatlarda pazarlık etmek ve anlaşma sağlamak.
Bugünkü yazımızda reklam ajansı iletişim tekniklerine değindik. Gelecek yazılarımızda görüşmek üzere…